ΕΛΛΑΚ

Στα εργαστήριο Πληροφορικής των σχολείων που υπηρετώ αξιοποιώ το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ). Οι εφαρμογές ΕΛΛΑΚ που έχουν υιοθετηθεί, δεν έχουν κόστος αγοράς άδειας χρήσης, οπότε οι μαθητές μου μπορούν να τις εγκαταστήσουν και χρησιμοποιήσουν ελεύθερα σε απεριόριστο αριθμό εγκαταστάσεων, και εκτός σχολείου, δηλαδή στους ιδιωτικούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σημειώνεται δε, ότι οι απαιτήσεις των εφαρμογών ΕΛΛΑΚ είναι κατά κανόνα περιορισμένες οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε παλαιότερου τύπου ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έτσι, οι μαθητές αποκτούν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση και τις δυνατότητες των σύγχρονών ΤΠΕ, αποθαρρύνεται η χρήση παράνομου λογισμικού, ενώ χρησιμοποιείται ένα σύστημα που εναρμονίζεται πλήρως με εκπαιδευτικές αρχές και ιδανικά όπως ελευθερία, συνεργασία και δημοκρατικότητα.

Αρχιτεκτονική Ubuntu LTSP
Αρχιτεκτονική Ubuntu LTSP

Συγκεκριμένα, έχει εφαρμοστεί η ολοκληρωμένη λύση για εγκατάσταση σχολικών εργαστηρίων με βάση το ΕΛΛΑΚ λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux και την τεχνολογία LTSP, που κάνει δυνατή την εκκίνηση των σταθμών εργασίας μέσω δικτύου χωρίς να χρειάζεται να εγκατασταθεί κάτι στον τοπικό τους δίσκο. Η λύση προτείνεται και υποστηρίζεται από την υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων του Υπουργείου Παιδείας. Η υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης έχει στόχο την υποστήριξη του πληροφοριακού εξοπλισμού των Εκπαιδευτικών και Διοικητικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αρκετές εκατοντάδες σχολεία έχουν ήδη υιοθετήσει τη λύση αυτή, μιας και διευκολύνει εξαιρετικά τη διαχείριση του εργαστηρίου πληροφορικής, κάνει δυνατή την εκτέλεση σύγχρονου λογισμικού ακόμα και σε παλαιότερους ή περιορισμένων δυνατοτήτων υπολογιστές, προσφέρει εργαλεία διαχείρισης τάξης, προσδίδει ομοιογένεια στους σταθμούς εργασίας και καθιστά εφικτή την αυτοματοποιημένη εγκατάσταση πιστοποιημένου εκπαιδευτικού λογισμικού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δίνει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις ΤΠΕ, αποθαρρύνει την χρήση πειρατικού λογισμικού και διέπεται από αρχές και ιδανικά όπως ελευθερία, συνεργασία και δημοκρατικότητα.

Για οδηγίες εγκατάστασης σε μορφή wiki για την τελευταία έκδοση 20.04 –> https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP
Σε pdf ο οδηγός για 20.04 και 18.04 –> https://ts.sch.gr/docs/odigies-egkatastasis-diaxirisis
Για υποστήριξη και επίλυση τεχνικών θεμάτων στον σχετικό πίνακα στο forum Στέκι των Πληροφορικών από όλους εμάς που ασχολούμαστε αλλά και του συναδέλφου lead developer του ltsp, epoptes, sch-scripts –> https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?board=67.0

Για τη διευκόλυνση των μαθητών, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει στον ιδιωτικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή βασικές εφαρμογές ΕΛΛΑΚ όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούμε στο σχολικό μας εργαστήριο, παρατίθεται σχετικός κατάλογος με τίτλους και συνδέσμους:

Τι ακριβώς όμως είναι το Ελεύθερο Λογισμικό;*

Το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού που βασίζεται στην ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αλλαγών ή βελτιώσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτού που το χρησιμοποιεί.

Οφέλη Χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα

  • Απόλυτα νόμιμο λογισμικό το οποίο διατίθεται χωρίς κόστος και έχει πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης
  • Λογισμικό που ενσωματώνει άμεσα τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις
  • Συχνές ενημερώσεις με νέες δυνατότητες
  • Μεγάλη και φιλική κοινότητα ανάπτυξης και υποστήριξης του λογισμικού
  • Πληθώρα πρόσθετων προγραμμάτων με εύκολη και δωρεάν εγκατάσταση
  • Σταθερότητα και ασφάλεια
  • Σημαντικά ασφαλέστερο και αξιόπιστο σε σχέση με ιδιόκτητο λογισμικό που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο.
  • Δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να μάθουμε τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες μας

Το κόστος άδειας χρήσης των εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού είναι τις περισσότερες φορές μηδενικό. Δεν αγοράζονται άδειες χρήσεις και μπορούμε να έχουμε απεριόριστο αριθμό εγκαταστάσεων. Η χρήση ανοιχτού κώδικα δεν περιορίζει τον οργανισμό ή τον απλό χρήστη σε μια σχέση εξάρτησης από εταιρίες και επειδή η διανομή, η διόρθωση σφαλμάτων και η ανάπτυξη του λογισμικού ΕΛΛΑΚ μπορεί να γίνει από κάθε τεχνικά καταρτισμένη ομάδα, δημιουργείται ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού ο οποίος οδηγεί σε χαμηλές τιμές και υψηλές υπηρεσίες υποστήριξης.

Το Ελεύθερο λογισμικό αποτελείται από μια μεγάλη κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών, οι οποίοι συνεργάζονται για τη συνεχή βελτίωση του λογισμικού, παρέχοντας γνώσεις και εργασία. Σήμερα λειτουργεί ένα παγκόσμιο ανοικτό δίκτυο προγραμματιστών, οι οποίοι παράλληλα αναπτύσσουν και διορθώνουν τον κώδικα των προγραμμάτων, κυκλοφορώντας ταχύτατα νέες βελτιωμένες εκδόσεις λογισμικού. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν καθημερινά στην δημιουργία νέων κοινών αγαθών.

Η λογική της ανάπτυξης του λογισμικού του ανοιχτού κώδικα είναι τέτοια έτσι ώστε να είναι δοκιμασμένο από πολλούς και αποφεύγονται αρνητικές εκπλήξεις και σφάλματα. Ο κώδικας μελετάται από πλήθος ανθρώπων, άρα τα όποια κενά ασφαλείας εντοπίζονται και διορθώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Η υποστήριξη σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων μπορεί να προέλθει άμεσα.

Το Διαδίκτυο αποτελεί το βασικό τρόπο πρόσβασης στο διαθέσιμο Ελεύθερο Λογισμικό. Η σχέση του Διαδικτύου και ΕΛΛΑΚ, υπήρξε εξ αρχής στενή και αμφίδρομη. Η εξάπλωση του ΕΛ/ΛΑΚ έχει στηριχθεί στην ευρεία χρήση του Διαδικτύου και η διαδικασία ανάπτυξης και λειτουργίας του Διαδικτύου βασίζεται, κατά κύριο λόγο, σε ΕΛΛΑΚ.

Τέλος και το Διαδίκτυο νέας γενιάς αναπτύσσεται με ανοιχτό λογισμικό. Το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, με συνεχείς βελτιώσεις και αυξημένη πλέον φιλικότητα προς το χρήστη, κερδίζει διαρκώς νέους φίλους παγκοσμίως. Στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και αποκτούν ιδιαίτερα ελκυστικά εργαλεία, αξιόπιστα, σταθερά στη λειτουργία, και απαλλαγμένα από τα σημαντικά κόστη απόκτησης και συνεχούς αναβάθμισης που απαιτούν τα κλειστά λογισμικά. Έτσι πλέον όλο και πιο πολλοί πόροι διατίθενται στην τεχνική υποστήριξη με σημαντικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.

*πηγή και αναδημοσίευση από https://mathe.ellak.gr/

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε